Perniagaan Yang Menguntungkan Dari Dunia Online

Tercari Perniagaan Yang Menguntungkan Melalui Internet dan nak mulakan bisnes yang mudah, sebelum tu dalam dunia bisnes ni tiada jalan pintas atau dalam bahasa inggeris ‘ shortcut ‘ untuk mencipta kejayaan dan kekayaan dengan mudah.

 

Persoalannya Bagaimanakah Perniagaan Yang Menguntungkan di rumah dengan buat duit melalui internet ni ? Jawapan mudah ialah buat duit melalui internet ni ada banyak cabangnya, antaranya affiliate, dropship, produk sendiri, dan lain-lain lagi.

 

Perniagaan Yang Menguntungkan
Perniagaan Yang Menguntungkan

 

Walaubagaimana pun anda tetap perlu tau serba sedikit cara untuk buat website dan menguruskan website anda tu. Perkara ini anda perlu belajar walaupun anda ada sedikit ilmu cara nak buatnya.

 

Persoalan Tentang Perniagaan Yang Menguntungkan

Ada satu cerita ingin saya kongsikan,  ada seseorang bertanya kan soalan. Bagaimanakah dia boleh membantu keluarganya untuk tambah pendapatan sampingan isi rumah tanpa menggangu tugasnya sebagai seorang pekerja sepenuh masa?

 

Apa yang boleh di beritahu ialah untuk tambah pendapatan sampingan dengan perniagaan yang menguntungkan adalah buat duit melalui internet. Tetapi katanya dia tidak ketahui bagaimana hendak membina website. Ini membuatkan ada terfikir bagaimanakah untuk membantu golongan newbie atau sesiapa sahaja yang mempunyai masa yang amat terbatas tetapi masih mampu jana pendapatan melalui internet tanpa perlu memeningkan kepala untuk mereka cipta website.

 

Khas untuk golongan newbie atau sesiapa yang ingin kerja sambilan dengan jana pendapatan melalui internet dan terbatas masanya. Layari website shopievo dan anda akan ketemui jawapannya. Cukup menarik dan berbaloi. Sekurang-kurangnya anda boleh jana pendapatan melalui internet tetapi bergantung kepada usaha anda.

Ingat pesan saya, tiada ‘ shortcut ‘ dalam mencipta kejayaan dan kekayaan. PERCAYALAH !!! Apa yang penting Usaha, USAHA, USAHA Anda ! Saya Cuma boleh cadangkan sahaja !

 

Untuk jana pendapatan melalui internet, bukanlah perkara yang susah. Apa yang anda perlukan adalah laman web dan produk yang sedia untuk menerima tempahan daripada pelangan baru.

 

Ramai orang memberi alasan susah, tidak pandai, takut kena tipu atau tidak ada modal. Ini bukanlah alasan untuk tidak buait duit melalui internet. Tidak berjaya kali pertama bukan bermakna tidak boleh berjaya untuk selamanya.

 

Dalam nak mulakan perniagaan yang menguntungkan,

 

Perlukan fasa-fasa didalam perniagaan. Ramai diantara kurang sedar atau tidak tau mengenai perkara asas ini. Tahukah anda yang perniagaan sebenarnya mempunyai beberapa fasa? Ini adalah sesuatu yang perlu anda tau sedari awal sebelum memulakan perniagaan.

 

Ilmu perniagaan itu amat penting untuk dipelajari sebelum anda memulakan perniagaan yang menguntungkan.

Apakah fasa-fasa tersebut ?

  • FASA 1 : PERMULAAN

Pada peringkat ini, anda baru sahaja memulakan perniagaan. Ramai yang berpendapat peringkt ini merupakan penentu kepada hidup dan mati sesebuah perniagaan. Pada peringkat ini, anda perlu banyak berguru.

  • FASA 2 : PERTUMBUHAN

Biasanya pada fasa ini perniagaan yang pada mulanya rugi sudah membuahkan hasil. Fasa ini merupakan ujian sebenar kepada perniagaan anda.

Oleh itu anda mesti pastikan segala strategi dan perancangan anda adalah betul dan tepat. Mesti banyak membaca atau menghadiri seminar agar anda sentiasa refresh.

  • FASA 3 : PENGEMBANGAN

Seharusnya pada fasa ini, perniagaan sudah bersiap sedia untuk berkembang. Mungkin dulu stok dalam skala kecil tetapi pada fasa ini anda boleh menambah stok sebanyak 20% hingga 30% lagi dan seterusnya bergantung kepada permintaan.

Pada fasa ini juga anda boleh membuka beberapa cawangan baru atau joint-venture dengan rakan-rakan yang lain.

  • FASA 4 : MATANG

Pada fasa ini, perniagaan sudah matang atau sudah mengecapi kegemilangannya. Oleh itu segala perancangan dan strategi hendaklah diatur secara rapi agar perniagaan dapat bertahan lebih lama.

  • FASA 5 : MENURUN

Fasa ini amatlah tidak diingini oleh semua peniaga. Ini kerana fasa ini merupakan penurunan dalam perniagaan. Dalam erti kata lain produk sudah agak ketinggalan atau sudah kurang mendapat permintaan daripada pelanggan.

Dalam menghadapi situasi ini, anda perlu re-engineering produk dan perancangan. Orang putih kata kita perlu make a comeback untuk kembali bersaing dengan pesaing-pesaing anda

 

Semua usaha dan ilmu perlu anda usahakan. Perkongsian ni diubah dan diambil dari Dr. Shah Razali

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.