Buat Duit Dengan Blog Perlukan Kepakaran SEO ?

Buat Duit Dengan Blog Memang Perlu Ada Kepakaran, lihat sahaja hari ni telah banyak blog dihasilkan dalam pelbagai niche atau bidang kepakaran. Yang memudahkan sesuatu maklumat disampaikan dengan lebih pantas dan jelas.

 

Jika dilihat terdapat pelbagai blog yang yang dihasilkan oleh blogger memaparkan maklumat peribadi, perniagaan, kerjaya, fesyen, artis, kewangan dan lain-lain. Setiap niche mempunyai kekuatan tersendiri bagi buat duit dengan blog.

Buat Duit Dengan Blog
Buat Duit Dengan Blog

Ada blogger buat duit hanya memaparkan maklumat hidup peribadi tetapi dapat menghasilkan pendapatan yang agak menarik dan tidak kurang juga yang hanya menjana pendapatan yang agak cukup tampung keperluan kehidupan masa kini.

 

Bagaimana nak Buat Duit Dengan Blog ni.

Ini bergantung kepada keunikan pada maklumat yang disampaikan dan skrip ayat memikat yang menarik pembaca untuk membeli atau klik pada setiap iklan yang ada di blog.

 

Pekara ini berlaku kerana Blogging bukan sesuatu yang mudah untuk menarik perhatian pembaca, mereka perlu bersaing dengan pelbagia media seperti surat khabar online, twitter, facebook, dan lain-lain laman web yang popular.

 

Paling merugikan ada blogger baru yang masih mencari peluang untuk buat duit dengan blog, telah beli macam-macam panduan jana pendapatan mudah dari blog dan akhirnya terpedaya tanpa mereka sedari. Jadi blogger mula putus asa kerana tiada hasil walaupun sudah banyak menghabiskan duit membeli pelbagai panduan.

 

Paling malang lagi jika blogger tersebut langsung tidak pernah menjana walau satu sen pun pendapatan walaupun trafik dan pengunjung yang datang ke blog tersebut agak tinggi sehingga mencecah 300 – 500 pengunjung unik sehari.

 

Mereka mungkin salah teknik, sebabnya mereka hanya buat kerja berseorangan. Mereka patut berkerja dalam satu pasukan, baru jalan kejayaan tu lebih mudah dan kekal termotivasi.

 

Ramai dah Berjaya Buat Duit Dengan Blog.

Tidak dinafikan, ramai blogger yang berjaya menghasilkan pendapatan lumayan dari sumber affiliate ni. Memang betul sumber duit yang paling mudah hari ini ialah sumber affiliate iaitu buat duit tanpa modal di platform klikjer.

 

Tahukah anda terdapat pelbagai lagi sumber lain yang boleh Buat Duit Dengan Blog ?

Sumber lain ni saya akan tuliskan di artikel yang akan datang, tunggu.

 

Kembali persoalan tajuk artikel iaitu SEO ?

Untuk Buat Duit dengan Blog, Kepakaran SEO memang penting untuk dapatkan trafik pelawat yang tinggi.

Apakah SEO ni ? SEO memainkan peranan paling penting dalam menarik trafik organik ke laman web anda dan menempatkannya dalam enjin-enjin carian yang utama. SEO, singkatan bagi ‘Search Engine Optimization’ dan merupakan proses mengoptimumkan laman web anda supaya ianya di’rantai’ dengan keyword-keyword tertentu yang relevan dengan pasaran anda.

 

SEO bukanlah merupakan satu proses yang sukar dan memakan masa, sebenarnya anda boleh melakukan keseluruhan proses SEO untuk laman web anda hanya dalam masa 30 minit hanya dengan melakukan beberapa pengubahsuaian segera atau modifikasi terhadapnya.

Ini termasuklah:

  • Teks Anchor
  • Tajuk & Tag Header
  • Keyword
  • Penyertaan Site Map

 

Pasti anda tertanya 4 point diatas ni kan ? Saya akan kongsikan dalam artikel seterusnya nanti. Sekarang saya nak anda cuba bayangkan sekiranya anda mempunyai 1 blog yang trafiknya tinggi setiap bulan dan menghasilkan 4 hingga 5 angka. Ini bermakna anda telah berjaya hasilkan pendapatan pasif dalam masa sebulan secara sambilan sahaja melalui blog. Anda perlu ingat, usaha diperlukan untuk dapatkannya. Angan-angan tak bawa makna.

 

Mudah cerita, jika anda perlukan ilmu yang boleh membantu anda jana duit dari blog, boleh cuba belajar dari panduan ni Panduan Buat Duit Blog. Panduan ini akan bantu anda untuk buat duit secara online hanya dari blog.

 

Sesiapa yang baru nak jadi blogger patut baca panduan ini bagi membantu anda menghasilkan pendapatan bagi menampung sedikit sebanyak kos internet, kos prepaid telefon bimbit dan lain-lain perbelanjaan.

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.